Ik adem in en kom tot rust, ik adem uit en glimlach
thuisgekomen in het hier en nu, is dit moment een wonder. (Thich Nhat Hanh)
Ieder mens heeft een bepaalde basisspanning om in het dagelijks leven te functioneren.
Als er veel van je gevraagd wordt, neemt die spanning toe en als je
meer rust ervaart neemt deze, normaal gesproken, ook weer af.
Als we door welke omstandigheid dan ook langere tijd onder grotere druk staan, dan kan het zijn dat we wennen aan die verhoogde spanning en dat we ‘vergeten’ om deze weer los te laten.
Dat betekent dat de herstelprocessen in ons organisme in het gedrang komen.
De rek is eruit. Dit vormt een ideale voedingsbodem voor tal van klachten.
Het verminderen van deze spanning leidt ertoe dat je je weer prettiger in je lijf
gaat voelen, vrijer, opgelucht, rustig, Hierdoor zul je ook in je dagelijks leven beter functioneren. De adem-en ontspanningstherapie (AOT) is een goede manier om spanning te verminderen.
De grondlegger van deze methode, Dr. J.J. van Dixhoorn heeft daartoe werkzame elementen uit diverse methoden (progressieve spierrelaxatie, autogene training, tai chi, Feldenkrais, ademtherapie, yoga, meditatie, mindfulness) tot eenvoudige instructies omgewerkt.
Er bestaat nl. geen vast recept voor ontspanning, dus ook geen methode die
voor iedereen werkt. Door verschillende instructies uit te proberen, is de kans
heel groot dat er een instructie bij zit, die positief werkt.
Zo zal de ene cliënt vooral baat hebben bij ademinstructies, de ander bij bewegingen, en bij een derde speelt de aandacht een belangrijke rol om te ontspannen. Deze oefeningen zijn makkelijk uitvoerbaar en worden in lig, zit of stand gedaan. Verder kan de behandeling door zachte manuele technieken ondersteund worden.
De ervaringen die je opdoet tijdens de behandelingen en het oefenen thuis, spreken we samen door. Hierdoor kan inzicht ontstaan in de oorzaak van spanning en de factoren die spanning beïnvloeden. De behandeling is dus echt maatwerk.
Van belang is dat je door dit proces instrumenten krijgt om zelf spanning in je dagelijks leven te verminderen en in de toekomst te voorkomen.
Na vier behandelingen is duidelijk of je klachten reageren op deze therapie en in hoeverre de klachten het gevolg waren van een te hoge spanning. Als dit het geval is, kan de behandeling nog met enkele sessies worden voortgezet om het positieve effect te verdiepen.
Als je wel goed hebt leren ontspannen en de klachten blijven toch, dan betekent dit dat spanning niet de oorzaak is. Het is dan zinvol om vervolgonderzoeken te laten doen.
Als het niet lukt om een ontspanningsreactie uit te lokken, dan heb je meestal wel zicht gekregen op wat het succes in de weg staat. En kun je overwegen hulp daarvoor te zoeken bv. op psychologisch of maatschappelijk vlak.
Als ik door inspanning buiten adem ben, gaat het nu veel sneller over, omdat ik nu ruim in mijn buik heb leren ademen. Dat voelt een stuk relaxter.
(patiënt met COPD Gold IV)
Je kunt met en zonder verwijzing van een huisarts of specialist bij mij terecht.
• Graag een identiteitsbewijs en een badhanddoek meenemen
• Lees van tevoren in de polisvoorwaarden van de ziektekostenverzekering goed na of je aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie, anders krijg je zelf de rekening.
Als je verhinderd bent, gelieve dat uiterlijk 24 uren van tevoren te melden.
Zonder of bij te late afmelding wordt de gemaakte afspraak bij jou (en dus niet bij de ziektekostenverzekering!) in rekening gebracht voor 75% van het gangbare tarief. In uitzonderlijke gevallen kunnen we hiervan afwijken.